Och är pumi rätt ras för dig?

En rastypisk pumi är en aktiv pumi som kräver sitt för att den ska må bra och inte bli en plåga för sin familj och dess omgivning. De vill vara med sin familj och då duger det inte att hunden får följa med på fotbollsträning för att väl framme stå fastbunden vid staketet hela kvällen... Den behöver själv få motionera och bör få komma ut på långpromenad varje dag samt att få springa lös flera dagar i veckan. Där till kommer diverse aktiveringsövningar för att de ska bli trötta i huvudet. Det behöver inte nödvändigtvis vara lydnadsträning på appellplanen eller bruksarbete (men det är roliga aktiviteter där man även får möjlighet att peppas av andra hundförare, utbyta idéer och umgås med hundfolk). Om du inte är road av detta, kan diverse cirkuskonster och andra aktiveringsövningar vara nog så roliga för både hund och ägare. Det viktigaste är att BÅDE hund och ägare tycker aktiviteten är rolig!
Man får inte heller glömma att pumi är en skällande vallhund som gärna låter sig höras när de är glada, leker eller jobbar i högre tempo.

Med andra ord; Pumi är en aktiv ras som kräver mer än en rastningsrunda runt kvarteret. Låt dig inte luras av de gulliga pigga öronen. En pumi är lika pigg som de ger sig utryck för. Får de vara ensamma för mycket eller inte få utlopp för sin energi hittar de på tok, som sällan är uppskattat av dess ägare eller omgivning.

Pumin har rykte om sig att vara allergivänlig men tänk både en och två gånger före du som allergiker faller för frestelsen att köpa pumi... Bara för att du tål en pumi vid ett möte eller en helg finns det inga garantier för att allergin inte utvecklar sig på sikt. Det kan ta ända upp till två år innan det bryter ut.
Det kan fungera bra och bekymmersfritt med en pumi men det kan också fungera sämre och eventuell regelbunden medicinering kan vara nödvändig för att hunden överhuvudtaget ska kunna stanna kvar i hemmet. Är du som allergiker inte beredd att göra denna uppoffring, ska du avstå från att köpa pumi.
Om det gäller ett barn, HUR ska du då göra? Vill du utsätta ditt barn för att de eventuellt ska känna att de är orsaken till att hunden senare ska omplaceras?
  • En pumi kan vara skällande (går i de flesta fall att genom uppfostran kontrollera samt genom att se till att din pumi inte är understimulerad)

  • En pumi kan ha en viss reservation mot människor den inte känner (överdriven reservation är ej rastypiskt och fler och fler pumi är idag öppna och glada i möte med främmande människor)

  • En pumi kan vara ljudkänslig (liksom andra vallhundar men med träning brukar det ej var några problem)

  • En pumi ska miljötränas redan från mycket ung ålder för att den ska kunna anpassa sig bra i nya miljöer och vara lätt att ta med i sig ut

  • En pumi har viss vaktinstinkt (som inte får ta överhand)

  • En pumi är en underbar kompis som alltid vill följa dig och göra vad du än ber den om - var rädd om den och ge den det meningsfulla liv som den är värd!

Är du fortfarande med och du har bestämt dig för att pumi är rasen för dig? Börja ringa runt till olika kennlar och besök så många du har möjlighet för. Får du inte komma hem till uppfödaren eller denne är missnöjd med att du kontaktar andra uppfödare ska du vara på din vakt. Var kritisk!

Läs på om rasen och hund i allmänhet innan du besöker uppfödaren så du har ett bra underlag för eventuella frågor. Ingen fråga är onödig eller dum men det kan i efterhand visa sig har varit dumt att inte frågat! Se till att få så utförliga svar som du förväntar dig!

Var noga med att se hur valparna får växa upp under sina 8 första levnadsveckor hos uppfödaren och nöj dig inte med att bara få se utomhusmiljön om du besöker kenneln under sommaren. Köper du en äldre valp ska du försäkra dig om att den har blivit miljötränat och inte bara gått hemma hos uppfödaren i kennelmiljö.

Träffa gärna båda föräldradjuren om det finns möjlighet. Båda ska tilltala dig men kom ihåg, du får inte automatiskt en lika bra hund av din valp som föräldrarna är utan att själv forma och jobba med din hund. Din valp är ett grundmaterial som har vissa nedärvda egenskaper och temperament från föräldradjuren och generationer tillbaka (därför är valet av föräldradjur mycket viktigt). Det är upp till dig att ta vara på dessa egenskaper och forma din hund till den individ som du önskar utifrån hundens förutsättningar.

Du som konsument har rätt att ställa krav och konsumentköplagen gäller även vid hundköp.

Anne Sofie Green Hansen / Eifoszan pumi